Selekcjonowane młode bydło

NASZ PRIORYTET

Ponad 20-letnie doświadczenie w dostarczaniu wyłącznie najwyższej jakości wołowiny pozwoliły nam stworzyć markę TENDER BEEF, którą oznaczyliśmy produkowaną przez nas polską wołowinę premium.

Naszym priorytetem jest najwyższa jakość mięsa wołowego. Tą jakość charakteryzują wyjątkowa smakowitość i kruchość (tenderness) mięsa. Po prostu jakość bez kompromisów.

ZNAKOMITOŚĆ Z SERCA POLSKI

Smakowitość i kruchość naszej wołowiny tworzona jest na każdym etapie procesu produkcji (hodowla, przetwórstwo, dystrybucja), nad którym mamy 100% kontrolę. Znakomitość jednak bierze swój początek na zielonych pastwiskach Centralnej i Północnej Polski gdzie wypasają się nasze stada.

KRAJOWY CERTYFIKAT JAKOŚCI QMP

Jesteśmy pierwszym na polskim rynku certyfikowanym producentem, który wdrożył dodatkowo standardy krajowego systemu jakości QMP (Quality Meat Program). Reguluje on każdy etap produkcji w taki sposób, aby osiągnąć najwyższe parametry jakości oraz powtarzalność mięsa wołowego. Został on uznany przez Polskiego Ministra Rolnictwa jako krajowy system jakości żywności

GENETYKA

Wierzymy, że dążenie do doskonałego smaku wołowiny powinno zacząć się od doboru najlepszej genetyki bydła. W naszej produkcji polegamy wyłącznie na rasach mięsnych i krzyżówkach: Angus, Hereford, Charolais, Simental oraz Limousin.

DOBROSTAN ZWIERZĄT

Nasze bydło wypasa się swobodnie (bez uwięzi) dzięki temu rozwija zdrową masę mięśniową i jest szczęśliwe. Farmerzy, z którymi pracujemy prowadzą hodowlę zgodnie z najwyższymi standardami dobrostanu zwierząt. Zwierzęta są pod stałą, profesjonalną opieką najbardziej doświadczonych hodowców w Polsce.

KARMIENIE

Cielęta zostają dłużej pod opieką mamek co gwarantuje ich większą odporność i prawidłowy rozwój. Nasi specjaliści od pasz zapewniają zwierzętom odpowiednio zbilansowaną dietę pod kątem składników energetycznych, białka, minerałów oraz witamin na każdym etapie rozwoju bydła. Doskonały marmur mięsa osiągany jest dzięki intensywniejszemu opasowi na „finiszu”.

MINIMALIZOWANIE STRESU

Najbardziej stresujący dla zwierząt jest transport. Zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby go ograniczyć do minimum. Wymagamy możliwie najkrótszego czasu transportu, a odbiór zwierząt odbywa się za każdym razem z jednego gospodarstwa tak, aby zwierzęta znały się.

MŁODE BYDŁO

Aby osiągnąć wyjątkowo kruchą i delikatną wołowinę wymagamy młodego wieku uboju zwierząt. Maksymalnie dla byków 18 miesięcy, dla jałówek 24 miesiące. W naszej produkcji nie ma starych krów.

KONTROLA JAKOŚCI W ZAKŁADZIE

Kontrola jakości obejmuje analizę pod kątem: klasyfikacji EUROP, osyfikacji tuszy, koloru, marmurkowości i poziomu Ph mięsa. Mięso, które przejdzie kontrolę jakości zostaje poddawane procesowi sezonowania do 14 dni po uboju zanim trafi do sprzedaży i otrzyma na etykiecie markę TENDER BEEF.