Brytyjska jagnięcina delikatna i aromatyczna

Świeża brytyjska jagnięcina w ofercie przez cały rok

Niezależnie od sezonu mamy dostępną świeżą, brytyjską jagnięcinę idealną dla restauracji i delikatesów. Na specjalne zamówienie możemy sprowadzić każdy element jagnięcy spoza standardowej oferty, ponieważ nowe dostawy chłodzonej jagnięciny przychodzą do nas raz na dwa tygodnie. Oprócz elementów podstawowych jesteśmy w stanie ściągać większe elementy tuszy takie jak cały loin, udziec czy pierwsza ćwiartka.

Tradycja, klimat i rasy

Wielka Brytania jest w ponad 56% pokryta trawą. Umiarkowany i wilgotny klimat sprzyja obfitości naturalnego pożywienia dla stad owiec. Przez wieki powstało ponad 100 ras owiec, w tym słynne Suffolk, Dorset czy Leicester. Wielowiekowa tradycja, naturalne pożywienie i sprzyjający klimat pozwalają na uzyskanie rozpływającego się w ustach mięsa o łagodnym smaku.

Jedno z najzdrowszych mięs

Brytyjska jagnięcina zawiera tylko 8% tłuszczu i jest bogata w proteiny. Zawiera wysoki poziom kwasów Omega-3, minerałów i antyoksydantów. Odżywcza jagnięcina jest również jednym z niewielu źródeł CLA, które wspomaga budowę mięśni, utratę tłuszczu i zawiera mnóstwo innych witamin, oraz minerałów, w tym cynk, selen, fosfor i żelazo.

Charakterystyka produkcji jagnięcej w UK

Wielka Brytania jest największym eksporterem i dostarcza ponad 40% jagnięciny spożywanej w Europie. Jagnięta są dosyć duże, tusze ważą ok. 19-20 kg. To oznacza, że elementy także są odpowiedniej wielkości, aby dostarczać słuszną ilość soczystego, aromatycznego mięsa. Tusze są także chude i odpowiadają klasie 2 i 3L według europejskiej klasyfikacji.

System QSM gwarantujący jakość

Oferowana przez nas angielska jagnięcina produkowana jest zgodnie z zasadami Programu Quality Standard Mark (QSM). Zapewnia on gwarancję najwyższej jakości dla sprzedawanego mięsa. Jagnięcina ze znakiem QSM podlega procesowi ścisłej selekcji, aby zapewnić najlepsze walory smakowe. Jest produkowana zgodnie ze standardami wyższymi niż wymaga tego prawo, a łańcuch dostaw jest w pełni zabezpieczony i niezależnie kontrolowany na każdym etapie.

Powtarzalność produktu

Sposób rozbioru jagnięciny w Wielkiej Brytanii ewoluował przez stulecia, odzwierciedlając zmieniające się sposoby przyrządzania tego mięsa i upodobania kulinarne. Obecnie wiele elementów sprzedaje się z mniejszą ilością tłuszczu – jednak podstawowa zasada pozostaje niezmienna: efekt gotowania danego elementu tuszy jagnięcej ma być za każdym razem taki sam! Powtarzalność to podstawa!

Szkolenia i warsztaty dla szefów kuchni

Od kilku lat współpracujemy z organizacją AHDB, z którą organizujemy pokazy i szkolenia dla szefów kuchni z wiedzy o produkcie, sztuce rozbioru tuszy jagnięcej. Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny (AHDB) jest to organizacja finansowana przez rolników, hodowców i inne osoby w łańcuchu dostaw, obejmująca około 72% całkowitej produkcji rolnej w Wielkiej Brytanii i zarządzana jako podmiot niezależny od branży handlowej i rządu. AHDB wspiera działania marketingowe i promocyjne na wybranych rynkach na całym świecie.