Irlandzka jagnięcina ``Origin Green``

Świeża jagnięcina irlandzka w zrównoważonym rolnictwie

Origin Green to jedyny na świecie krajowy program zrównoważonego rozwoju w zakresie żywności i napojów, umożliwiający branży spożywczej wyznaczanie i osiąganie wymiernych celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, które szanują środowisko i skuteczniej służą lokalnym społecznościom.

Do programu Origin Green przystąpiło 53 000 gospodarstw rolnych oraz ponad 330 wiodącymi irlandzkimi firm z branży spożywczej. Każdy z uczestników programu musi spełniać szereg wymagań, aby zagwarantować zrównoważony charakter produkowanej przez nich żywności.

Zweryfikowani członkowie Origin Green stanowią 90% irlandzkiego eksportu żywności i napojów. Odpowiadając na zmieniające się potrzeby globalnych klientów i konsumentów, program ten potwierdza, że irlandzka żywność i napoje są na prawdę produkowane w sposób zrównoważony.

Wrażliwość na kwestie środowiska

Jagnięcina irlandzką, którą sprowadzamy od najlepszych producentów z programu Origin Green to produkt idealny dla sieci marketów i restauracji, których klienci są wrażliwi na kwestie środowiska naturalnego.

Naturalna jagnięcina najwyższej jakości od naszych dostawców

Oprócz przestrzegania surowych zasad zrównoważonego rolnictwa, nasi dostawcy i producenci gwarantują także najwyższą jakość jagnięciny. Jagnięcina irlandzka to:

  • Produkt naturalny, hodowla praktycznie odpowiada hodowli ekologicznej. Stada owiec są hodowane głównie na świeżym powietrzu, na bujnych, zielonych pastwiskach przez cały rok. Wysokiej jakości dieta oparta na trawie daje w efekcie jagnięcinę, która jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale całkowicie naturalna. Termin „zielona wyspa” nie jest tutaj przypadkowy, użytki zielone i pastwiska stanowią 80% powierzchni kraju, podczas gdy dla Europy jest to ok 40%.
  • Tradycyjna hodowla prowadzona jest w małych rodzinnych gospodarstwach. Średniej wielkości stado w Irlandii to ok 100 sztuk. Prowadzą je kolejne generacje farmerów, którzy cały czas dostosowują swoje hodowle do nowych wyzwań np. środowiskowych czy wymogów dotyczących dobrostanu zwierząt. Dzięki tym małym gospodarstwom obszerne tereny Irlandii oparły się powszechnej w UE industrializacji.
  • Identyfikowalność produktu „farm to fork” czyli na całej długości łańcucha dostaw od farmy do widelca. Kompleksowy system identyfikowalności (traceability) gwarantuje, że cała irlandzka jagnięcina jest identyfikowalna, aż do gospodarstw rolnych, z których pochodzi.
  • Gwarancja powtarzalności przekładającej się na wyjątkowe doznania kulinarne za każdym razem. Za każdym razem szef kuchni lub sklep detaliczny dostaje identycznie skalibrowany, profesjonalnie przygotowany produkt, który będzie dobrze wyglądał, a ponad wszystko gwarantował doskonały smak i kruchość mięsa.
  • Reżim powolnego schładzania tuszy i dojrzewania mięsa na kości. Proces ten jest dodatkowo wspomagany przez pakowanie próżniowe, dzięki czemu uzyskuje się optymalną kruchość i soczystość jagnięciny.
  • Gwarancja bezpieczeństwa żywności. Zakłady, z którymi współpracujemy posiadają certyfikat BRC Ocena A i są zgodne z systemem HACCP.