Spotkanie z blogerami i ekspertami kulinarnymi w Koneserze

14 lutego w restauracji Koneser Grill zorganizowaliśmy wraz z US Meat Export Federation wyjątkowe spotkanie kulinarne dla ekspertów kulinarnych z Warszawy.

Podczas lunchu serwowana była amerykańska wołowina w różnych odsłonach. Menu opracował fantastyczny Piort Wójcik Szef Kuchni Konesera.

Amuse-bouche
Tatar ze świecy wołowej / wędzone żółtko
Hanger steak tartare/ smoked egg yolk
Krokiet z żebra wołowego / majonez truflowy
Short rib beef croquet / truffle mayo
Champagne Georges Lacombe, Grande Cuvee, Brut, France N.V.
~
Przystawka / Starter
Sałatka z grillowanych warzyw z pieczonym rostbefem
Salad with grilled vegetables and roast beef
Solaris, Winnica Turnau, Zachodniopomorskie, Poland 2018
~
Danie Główne / Main Course
Antrykot / US Prime /
Rib Eye steak / US Prime /
Teres Major z sosem Bordelaise
Teres Major with Bordelaise sauce
Cabernet Sauvignon, Plugerhead, Lodi, California, USA 2016
~
Deser / Dessert
Brownie czekoladowe / kasza gryczana / plaster miodu
Chocolate brownie / buckwheat / honeycomb

Przy stole rozmawialiśmy o jakości amerykańskiej wołowiny, o wyzwaniach dla nowoczesnej, zrównoważonej produkcji mięsa wołowego i innych ważnych tematach związanych z odpowiedzialnym podejściem do żywności w skali globalnej. Mamy nadzieję na więcej takich spotkań w gronie oponiotwórców. Ich głos jest dla nas bardzo istotny ponieważ trafia i jest uznawany przez szerokie grono konsumentów. Ich bardzo wielką odpowiedzialnością jest rzetelne informowanie konsumentów i bardzo cieszymy się, że mamy szansę brać udział w konstruktywnej dyskusji z nimi.

Amerykańska wołowina to nie tylko znakomity smak i jakość mięsa. To także myślenie o przyszłości, między innymi wysiłek całej branży nakierowany na zachowanie środowiska w najlepszej kondycji dla następnych pokoleń.