Polska selekcjonowana wołowina
(19)Polska selekcjonowana wołowina premium to nasz klejnot koronny w ofercie. Ponad 30-letnie doświadczenie w dostarczaniu wyłącznie najwyższej jakości wołowiny pozwoliły nam stworzyć bazę dostawców i producentów oferujących najwyższa jakość mięsa wołowego. Współpracujemy z najlepszymi polskimi zakładami, w których selekcjonujemy polską wołowinę z młodego bydła pod kątem kulinarnych parametrów w tym marmurkowości, jasnego koloru mięsa i tłuszczu, niskiego Ph. Wszystko po to, żeby przygotować unikalną ofertę dla gastronomii i detalu, w której najważniejsza jest właśnie powtarzalna, najwyższa jakość, taka jaką gwarantują nam dostawcy mięsa importowanego. Wołowinę dostarczamy do restauracji oraz delikatesów w całej Polsce, jest to oferta dla wszystkich, którym zależy na najwyższej jakości i powtarzalności. Sami także jesteśmy producentami polskiej wołowiny premium. Jest to produkcja z młodych jałówek, z selekcjonowanego bydła, od współpracujących z nami bezpośrednio rolników. Żywiec wołowy to klucz do jakości wołowiny. Naszą selekcjonowaną wołowinę dostarczamy w elementach, stekach oraz burgerach w opakowaniach dedykowanych do danego kanału sprzedaży.
Tak jak w przypadku innych mięs "polska selekcjonowana wołowina" spełnia filozofię naszej firmy, że gwarancja jakości to nasz priorytet. Tą jakość charakteryzują wyjątkowa smakowitość i kruchość (tenderness) mięsa. Po prostu jakość bez kompromisów. Dostarczamy elementy wołowe, elementy do sezonowania na sucho, steki oraz burgery zarówno w postaci chłodzonej jak i mrożonej. Oferta jest skierowana do profesjonalistów. Realizujemy dedykowane projekty z sieciami detalicznymi oraz butchery shopami, które szukają elementów do dojrzewania lub porcjowanych steków w ładnych opakowaniach. Realizujemy także dedykowane projekty z sieciami hoteli, które chcą mieć najwyższej jakości żywiec i realizują strategię "od nosa do ogona" wpisującą się w aktualne trendy żywności lokalnej i zrównoważonego rolnictwa.
Znakomitość z serca Polski
Smakowitość i kruchość naszej wołowiny tworzona jest na każdym etapie procesu produkcji (hodowla, przetwórstwo, dystrybucja), nad którym mamy 100% kontrolę. Znakomitość jednak bierze swój początek na zielonych pastwiskach Centralnej i Północnej Polski gdzie wypasają się stada współpracujących z nami rolników.
Krajowy certyfikat jakości QMP
Jesteśmy pierwszym na polskim rynku certyfikowanym producentem, który wdrożył dodatkowo standardy krajowego systemu jakości QMP (Quality Meat Program). Reguluje on każdy etap produkcji w taki sposób, aby osiągnąć najwyższe parametry jakości oraz powtarzalność mięsa wołowego. Został on uznany przez Polskiego Ministra Rolnictwa jako krajowy system jakości żywności
Genetyka
Wierzymy, że dążenie do doskonałego smaku wołowiny powinno zacząć się od doboru najlepszej genetyki bydła. W naszej produkcji polegamy wyłącznie na rasach mięsnych i krzyżówkach: Angus, Hereford, Charolais, Simental oraz Limousin.
Dobrostan zwierząt
Nasze bydło wypasa się swobodnie (bez uwięzi) dzięki temu rozwija zdrową masę mięśniową i jest szczęśliwe. Farmerzy, z którymi pracujemy prowadzą hodowlę zgodnie z najwyższymi standardami dobrostanu zwierząt. Zwierzęta są pod stałą, profesjonalną opieką najbardziej doświadczonych hodowców w Polsce.
Karmienie
Cielęta zostają dłużej pod opieką mamek co gwarantuje ich większą odporność i prawidłowy rozwój. Nasi specjaliści od pasz zapewniają zwierzętom odpowiednio zbilansowaną dietę pod kątem składników energetycznych, białka, minerałów oraz witamin na każdym etapie rozwoju bydła. Doskonały marmur mięsa osiągany jest dzięki intensywniejszemu opasowi na „finiszu”.
Minimalizowanie stresu
Najbardziej stresujący dla zwierząt jest transport. Zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby go ograniczyć do minimum. Wymagamy możliwie najkrótszego czasu transportu, a odbiór zwierząt odbywa się za każdym razem z jednego gospodarstwa tak, aby zwierzęta znały się.
Młode bydło
Aby osiągnąć wyjątkowo kruchą i delikatną wołowinę wymagamy młodego wieku uboju zwierząt. Maksymalnie dla byków 18 miesięcy, dla jałówek 24 miesiące. W naszej produkcji nie ma starych krów.
Kontrola jakości w zakładzie
Kontrola jakości obejmuje analizę pod kątem: klasyfikacji EUROP, osyfikacji tuszy, koloru, marmurkowości i poziomu Ph mięsa. Mięso, które przejdzie kontrolę jakości zostaje poddawane procesowi sezonowania min 14 dni po uboju zanim trafi do sprzedaży i otrzyma na etykiecie markę TENDER BEEF.