Szkolenie dla szefów kuchni w Sopocie
24 września w restauracji Bulaj zorganizowaliśmy wraz z US Meat Export Federation wyjątkowe spotkanie kulinarne w ramach cyklu szkoleń US BEEF ACADEMY ROAD SHOW dla elitarnego grona Szefów Kuchni z najlepszych restauracji z Sopotu, Gdańska oraz Gdyni. Motywem przewodnim warsztatu była amerykańska wołowina. Szkolenie składało się z części wykładowej oraz warsztatowej. Główną gwiazdą wykładów był Ambasador Amerykańskiej wołowiny Andrzej Bryk. USMEF wybrał go do udziału w elitarnym szkoleniu dla 9 najlepszych Szefów Kuchni z UE. Pan Andrzej wraz z innymi europejskimi Szefami Kuchni spędził tydzień w sercu USA poznając tajniki powstawania legendarnej wołowiny.
Od września 2018 mamy w Polsce dyplomowanego eksperta, „Ambasadora Wołowiny USA”, który wspiera nas merytorycznie podczas szkoleń, konferencji i warsztatów. Andrzej Bryk jest Szefem Kuchni 5-gwiazdkowego hotelu Renaissance w sieci hoteli Marriott. Jest wieloletnim współpracownikiem sieci. Poprzednio był Szefem Kuchni w hotelu DoubleTree by Hilton w Tiumeniu w Rosji, do którego trafił z warszawskiego DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Center w Warszawie. Wcześniej pracował w sieci Marriott, gdy otwierała m.in. hotel w Kazachstanie. Ponad sześć lat był szefem kuchni warszawskiego Marriotta w centrum. Andrzej Bryk jest jednym z najlepszych szefów kuchni na europejskim rynku.
Wiedzy merytorycznej było do przekazania na prawdę bardzo dużo. Zajmujemy się wołowiną amerykańską już od ok. 20 lat i czasami trochę za bardzo zdarza nam się rozgadać na temat tego znakomitego mięsa. Dziękujemy uczestnikom, że wytrwali 3 godziny wykładów. Bardzo cieszymy się, że braliście aktywny udział w szkoleniu, zadawaliście pytania, dzieliliście się swoimi doświadczeniami. To znaczy, że temat jest dla Was interesujący :). Tylko dzięki nauce możliwy jest rozwój i dzięki takim ambitnym Szefom Kuchni polska gastronomia tak fantastycznie z roku na rok się rozwija. Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas broszury i manuale rozdawane podczas szkolenia będą dla uczestników przydatnym kompendium wiedzy do codziennego użytku, dalszej nauki przez eksperymentowanie z wołowiną wysokiej jakości.
Część warsztatowa również była super. Niestety część uczestników musiała już wracać do swoich restauracji dlatego sam warsztat poprzedziła jeszcze degustacja amerykańskiej wołowiny przygotowanej wcześniej techniką sous vide. Byliśmy już trochę głodni po wykładach ;). Do spróbowania był: antrykot, rostbef, picanha oraz hanging tender USA. Wszystkie elementy wyszły cudownie kruche i soczyste natomiast poszczególne mięśnie różniły się strukturą mięsa i smakowitością. Więc poglądowo było to także ciekawe doświadczenie. Po krótkiej degustacji Szefowie Kuchni zabrali się do pracy. Pod okiem Andrzeja Bryka przygotowywali fantastyczne dania w oparciu o przygotowane wcześniej receptury. Do dyspozycji uczestnicy mieli najróżniejsze dodatki premium. Chodziło o to żeby wyzwolili swoją wyobraźnię i stworzyli odpowiednią oprawę do tak cudownego mięsa. Efekty były rewelacyjne. Kucharze poradzili sobie na prawdę świetnie. Sala warsztatowa przerodziła się w 5 gwiazdkową restaurację z menu degustacyjnym.
Jeszcze raz dziękujemy znakomitym Szefom Kuchni za udział w szkoleniu. Mamy nadzieję, że dobrze się bawiliście i zdobyliście dużo przydatnej wiedzy.
Zapraszamy także do zapoznania się z naszą ofertą na amerykańską wołowinę.